marts : Format
Af: Andreas T. Herring

DJ og klubpioner Kjeld Tolstrup er død, 45 år gammel.
I forbindelse med hans 25 års jubilæum, lavede vi i 2006 dette interview med Kjeld Tolstrup. Det var vores første interview, og for os en stor oplevelse at blive inviteret indenfor i hans lejlighed, hvis ellers vi lige tog en pakke cigaretter og en cola med til ham.

Siden har han givet os mange gode oplevelser og stor inspiration, og vi vil savne hans high fives, røverhistorier og altid åbne arme.

Hvil i fred.

Interview, 30.11.06

Kjeld Tolstrup – “Der er ingen grund til at tude over hvad der var engang, lad mig for alt i verden komme videre!”

Kjeld Tolstrup er 41 år gammel og født i Århus. Han kalder sig selv for ærkekøbenhavner, men har haft hele verden som sin legeplads.

Kjeld Tolstrup spillede sit første job som DJ i 1981. Det skete på discoteket Marco Polo i Skanderborg. Den gang foregik det på pladespillere, uden nogen former for hastighedskontrol eller flydende overgange. Det at blive kastet ud på klubjobs, uden nogen særlig erfaring, lærte ham DJ-kunsten på den hårde måde – der var ingen tvivl når publikum var utilfredse.
Han blev hurtigt bidt af natarbejdet, og købte siden to eksemplarer af alle sine plader – for at mixe.

Inspirationen til hans spillestil kom fra de nyskabende kræfter. Mainstreamen var aldrig interessant, og Kjeld har altid formået at både underholde, opdrage og ikke mindst provokere sit publikum.
Han var ved at blive fyret de første gange han spillede house, og blev fyret fra Vega Lounge for at spille rock. Da han fik besked på at skære ned på rocken, spillede han i trods bare endnu mere rock.

“Jeg har taget mere end Peter Belli, men mindre end Kieth Richards”
Gennem tiden har publikum ændret sig markant, aldersspektret er blevet bredere men stofferne har altid været der: “Hvor der er høj musik og unge mennesker, er der stoffer, uanset hvilket musik der spilles” bemærker Kjeld Tolstrup og fortsætter: “Det handler om at få nogle oplevelser man kan bruge senere hen i livet, og om at prøve grænser af”. Han har selv taget stoffer i tyve år, men er nu stoppet. Han mener ikke, at han nogensinde har haft et decideret problem med det. “Jeg har nok taget mere end gennemsnittet. Jeg plejer at sige som kliché, at jeg har taget mere end Peter Belli, men mindre end Kieth Richards. Beatles var heller aldrig blevet så store uden narko”.

Efter 25 år i branchen, har han set det meste, og der skal efterhånden meget til at imponere den garvede klubgænger: “Jeg ville ønske, at der kom noget hvor man tænkte: hvad fanden er det!?” siger Kjeld, der til stadighed bruger mere og mere tid på at lede efter ny musik.
På spørgsmålet om hvilke tendenser han ser på klubscenen, svarer han: “‘Ingen regler’-reglen bliver stadig mere gældende. Jeg har aldrig brugt mere tid på at holde mig opdateret”. Det gør han via nettet, magasiner og venner. “Alle respekterede DJs har et netværk verden over, som de kan udveklse musik med. Jeg har selv lidt i Paris, lidt i London og så et par stykker i New York. Musikken er blevet globaliseret. Der er ikke længere et decideret nervecenter, som Ibiza var det for ti år siden”.

“Jeg kunne pludselig tage mine forældre med i byen!”
Kjeld Tolstrup har spillet over det meste af verden, på nogle af de bedste klubber og for nogle af de hotteste mennesker, men han holder stadig meget af, at spille på de små houseklubber i København. At føle sig ekstremt selvfed, har aldrig ligget til Kjeld, men under Nasa og Conrad perioden handlede det dog mest om bordreservationer og flasker. “Det blev for meget lounge og alt for kedeligt. Jeg kunne pludselig tage mine forældre med i byen!”.

At lave gode fester, har altid været Kjelds metier. Klub Lækker på A’Porta startede han efter en idé fra en privatfest, hvor man skulle kende ham, for at komme ind. Special Peoples Club er hans seneste påfund af store fester. Her har han valgt at gå i den helt anden grøft, hvor man ikke kan være for gammel eller skal være klædt på en bestemt måde, for at komme ind. Publikum bliver sorteret efter deres musiksmag, for her handler det om musikken, som der på ingen måde bliver gået på kompromis med.

At have titlen som Danmarks grand old man på klubscenen, er ikke en han bare sådan uden videre tager på sig. “Det ved jeg sgu ikke. Jeg synes også en mand som Kenneth Bager har haft stor betydning. Det der gør ham speciel er, at han holder ved og bliver ved med at opdatere sig”. Og et nostalgishow skal vi bestemt ikke forvente: “Nej det ville jeg sgu ikke kunne holde ud!”.

“Jeg har indset, at jeg ikke skal være popstjerne eller producer”
Det er populært, at folk fra musikbranchen går til filmen. Kjeld Tolstrup har selv medvirket i et afsnit af klovn, men overvejer ikke at gøre karriere: “Casper er en af mine gode venner, så selvfølgelig ville jeg da være med, men jeg er verdens ringeste skuespiller. Jeg skal ikke have en karriere som skuespiller” understreger han. Heller ikke sine egne udgivelser trækker hos ham: “Jeg har indset, at jeg ikke skal være popstjerne eller producer. Det er for kedeligt at være i et studie”. Derimod er det den direkte respons man får når man er ude at spille, der tænder ham.

Ud over at nyde klublivet, sidder Kjeld Tolstrup i Kulturudvalget i Københavns Kommune, hvor han arbejder for, at der skal endnu flere penge til klubscenen så “alle pengene ikke kun går til jazz og klassisk”.

Kjeld Tolstrup stopper først som DJ, når han ikke kan forny sig længere. Det er ikke nødvendigvis en hindring at fylde 60. “Der er ikke noget der skal forhindre mig i at være DJ, når jeg er 80 år gammel. Jeg behøver ikke længere at tage 50 kg. plader med. Nu har jeg stort set kun min MacBook og et par cd’er til at brænde”. Det var Rune RK der fik ham til at se det smarte ved cd’er: “Jeg kiggede ned på min flightcase og tænkte ‘nej det er simpelthen for åndssvagt’. Man kan så mange ting efterhånden på cd, men jeg køber stadig skidtet på vinyl – det er da lækkert at stå med det i hånden”.

Kjeld Tolstrup er altså bestemt ikke en mand der hænger sig i nostalgien. Han går stort set aldrig i traditionelle pladebutikker længere. “Hvorfor fanden skulle jeg det, når udvalget bare er større på nettet?” spørger han. “Der er ingen grund til at tude over hvad der var engang, lad mig for alt i verden komme videre!”.

 

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist.

*
*